A Pilates alapelvei
Hogy mi az a Pilates? A 6 alapelvéből megismerheted ezt a mozgásrendszert, amit több millióan űznek a világon.
 

 
 

 

Koncentráció
A gyakorlatok végzése közben mindig a helyes mozgásra koncentráljunk. A Pilates egy végiggondolt folyamat, melynek lényege, hogy jelen legyünk a mozdulatok alatt, a külső ingerek kizárásával tudatosan kontrolláljuk testünket és mozgásait.

Kontroll
Minden mozdulatot tudatosan, kontrollálva végezzünk, a tartás és a sorrend minden részletében. A kontroll a Pilates-ben a test és szellem ellenőrzését jelenti.

Pontosság
Minden gyakorlatot a lehető legpontosabban, helyes testtartásban kell végezni, úgy, hogy közben nem lépünk túl saját erő-, kontroll-, illetve mozgáshatárainkon.

Központosítás
A Pilates elsődleges célja az erőközpont erősítése, ami minden mozgás kiindulópontja. Erőközpontnak a köldök körüli, felülről az alsó bordák, alulról a medencefenék által határolt területet nevezzük. A központosítás arról szól, hogy a testünkben lévő erőközpontot ("Powerhouse") felfedezzük, megértsük, érezzük és a mozgásunkat e körül végezzük.

Légzés
Fontos a légzés összehangolása a mozgással és a kilégzés jelentősége, ami mindig a legnagyobb erőkifejtésre történik.

Áramlás
Lényege a mozgás folyamatossága, ugyanazzal a sebességgel, meghatározott sorrendben. Egyes feladatok között összekötő elemekkel. A kötőelemek táncszerű koreográfiával vannak összeállítva. Lényege, hogy minden mozdulat kecsesen átfolyik a következőbe. A Joseph Pilates által eredetileg összeállított talajgyakorlatsornál szinte nem lehet észrevenni, hogy hol ér véget az egyik és hol kezdődik a következő.

+1

Nyújtás
A Pilates gyakorlatok minden mozdulata arról szól, hogy kinyúlunk a térben, miközben magas izomfeszültségre van szükség. Képzeljük el, ahogy az energia továbbáramlik a végtagjainkon, fejünkön és farkcsontunkon. Érezzük, hogy fejünk távolodik a farkcsonttól; hogy az energia áramlik a sarkunk és ujjhegyeink felé. A gyakorlatok végzése közben megnyúlunk, igyekszünk kinyújtani testünket, anélkül, hogy merevvé válnánk.

 
Idézek egy jó tanácsot:
"
A mozgás gyógyít! Ha fáj valamid, és nem rándulás/ficam/törés vagy valami akut probléma az okozója, mozogj! finoman, óvatosan – ez fog segíteni! nem a "pihentetés”!"

Forrás: Pilates Revolution, DallosPilates, ÁgipilatesHogy tetszett? 0.0/0

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: SportolOK | Dátum: 2013 » Szeptember » 24Megtekintések száma: 879 | Hozzászólások: 0 | Címkék: idézet, légzés, kontroll, koncentráció, alapelvei, központosítás, áramlás, nyújtás, pilates, pontosság

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés