Az Év Fája és a Hős Fa
Akár egy mese bevezetése is lehetne. Igen... Él az országban valahol az Év Fája és a Hős Fa. Keressük őket, hogy megvédhessük, megmentsük és aki eddig sokat tett értük, legalább jelképesen elismerjük munkáját.

Az Ökotárs Alapítvány immáron 6. éve az idén is megrendezi Az Év Fája versenyt, aminek célja, a fák védelme, és hogy felhívja a figyelmet, milyen fontos a fák szerepe az életünkben.
 

Egy fa beszédesebb az embernél. Egy fának élettörténete van, hisz akadnak több száz évesek is.
 

"A fák a levegőből kiszűrt szén-dioxidból és a talajból felszívott vízből építik fel testüket a napfény segítségével. Mindig a legkülső évgyűrűben kötődnek meg az aktuális időszakban felhasznált "nyersanyagok", az aktuális időszak napenergiáját hasznosítva. Így a törzs belseje régmúlt idők levegőjének, esőinek anyagát és rég elfelejtett, madárdalos tavaszok, forró nyarak melegét őrzi. A fák tehát nem csak átvitt értelemben emlékeznek – szó szerint megtestesül bennük a múlt."

 

Ha ismersz olyan őshonos fát, ami közterületen áll, van egy története, hogy miért fontos a közösségnek, vagy veszélyben van és megmentéséért aktívan küzdenek, akkor nevezd a versenybe.
 

Fa beküldése az Ökotárs oldalán. Ugyanitt lehet nevezni május 10-től június 10-ig. A közönségszavazás az ősz folyamán várható.

 

Tavaly nevezett fák közül a kedvenceim

A hédervári Árpád-tölgy 

"A hédervári Árpád-tölgy minden bizonnyal Magyarország legidősebb fája. A legenda szerint a fa törzsén található nyomokat Árpád fejedelem lovának kötőféke hagyta 907-ben, amikor seregével itt pihent meg, és ült hadi tanácsot a pozsonyi csatába készülődvén. A kutatók ennél fiatalabbra, „mindössze” 700-800 évesre becsülik, amivel még mindig az Árpád-korig nyúlik vissza a múltja."

Balkányi mammut

"Balkány hatalmas fája egy óriás mamutfenyő, ami a Csiffytanyán, a település 24 „élő” tanyái egyikén vigyázza az itt élők dolgos mindennapjait. Ismereteink szerint hazánk legöregebb mamutfenyői közé tartozik, ami nem közparkban vagy botanikus kertben, hanem közterületen található. "

A Mesefa

"Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás-tengeren is túl, valahol a Kárpátok völgyében, ahol a Concó-patak belefolyik a vén Dunába élt egyszer egy gróf. Igen daliás ember volt, a Zichy dinasztia sarja, aki egy csodálatos kastélyban élt egy Ács nevű településen. "

Nyergesi Vadkörtefa

"Nyergesújfalu városának "híres" fája a város határában, azon az úton található, amely a nyergesi pincevölgyek felé vezet. A háború idején tájékozódási pont volt, megtalálható a tereptérképeken is. Régen nagyapáink számára bírt különleges fontossággal. Akkortájt még majd' mindenkinek volt szőlője és ezt a szőlőt egész évben művelni kellett, tehát szinte mindennap ki kellett járni a hegyre, hisz valami fajta munka mindig akadt vele. "

Marosi Matuzsálem

"Kukutyin a zabhegyezés fővárosa, melytől néhány kilométerre található Matuzsálem! A több mint 300 éves kocsányos tölgy - önmagában is tekintélyt parancsol 88 méteres magassága és 6 méteres kerülete miatt -, a régió legidősebb fája. Egy korabeli legenda szerint az akkor még szerbek által lakott Deszk társadalmi csomópontja volt az erdészek által ültetett és számtalan kivágási hullámot túlélő fa."
Hogy tetszett? 5.0/1

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: Zöld szemmel | Dátum: 2016 » Május » 30Megtekintések száma: 582 | Hozzászólások: 0 | Címkék: Év Fája, Ökotárs

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés