Emberek vagyunk?

Elöljáróban. Nem egyszer sírom vissza gondtalan, boldog gyermekkoromat, a '70-es, '80-as éveket, amikor minden olyan más volt. Egy burokban volt kis országunk, nem tudtuk, vagy nem akartuk tudni mi zajlik tőlünk pár száz méterre, a "szomszédunknál". Manapság viszont semmi sem marad titokban. Az internet, a tv, a sajtószabadság fénykorában az információ nem áll meg a határoknál. Nem dughatjuk homokba a fejünket! A hibák, a bűnök kiderülhetnek és talán mindenki megkapja azt, ami jár. Igaz vannak dolgok, amit már nem hozhatunk helyre. Viszont tudja meg mindenki, hogy ne forduljon elő még egyszer.


Bűntudat, felelősség, jóvátétel
 
Ausztráliában kezdődött, több, mint 25 évvel ezelőtt. Ez nem egy esti mese bevezetése, hanem a szörnyű valóság. Történt ugyanis, hogy Afrikából illegális csempészek csimpánzokat hurcoltak egy osztrák laborba, ahol gyógyszerkísérleteknek vetették alá őket. A csempészek kölyköket raboltak, amit csak úgy tudtak megtenni, ha megölik az anyjukat. Csakhogy a csimpánzok csapatban élnek és, ha látják, hogy megtámadják egy társukat, rögtön a segítségükre sietnek és védik egymást. Így 1 csimpánzkölyök elrablásához legalább 5 csimpánzt kellett megölniük. Az említett laboratóriumba 40-50 csimpánz került, ahol a többségüket örökre megfertőztek HIV, hepaitis és influenza vírussal. Ezen felül, a nap 24 órájában szenvedtek. Nem csak fizikai kínzások és kísérletek között élték életüket, hanem mentálisan is szenvedtek. Egy pici, sötét ketrecbe voltak bezárva évekig, egyesével, társaiktól, külvilágtól elzárva. Csak abba gondoljunk bele, hogy a csimpánzok agya, majdnem olyan, mint a miénk embereké, csak egy kicsit kisebb. Ha bezárnának egy 1,5 méteres sötét ketrecbe, ahol alig bírnánk megmozdulni, nem látnánk napfényt és még társunk sem akadna, hogy lehetne azt kibírni?! Ezen felül még a kísérletezés. Rosszabb, mint egy börtön. Valószínű sok csimpánz halt bele a stresszbe is. Mindezt kiváltotta a tudósok, orvosok, tanult emberek pénzhajhászása, a politika, a hatalom és semmi más. Nem hallani arról például, hogy meg lenne az AIDS ellenszere.
 
A laboratórium, ahol a kísérletek folytak
 
 
 
 
Hogy jobban szemléltessem itt egy trailer:
 

Pár éve dőlt meg a gépezet, de így is eltelt majd 30 év. A csimpánzokat rehabilitálni kellett. Manapság állatvédők, gondozók segítik az állatokat, próbálnak élethosszig tartó, csimpánznak való jobb életet biztosítani számukra. Az arcukon látszik minden. Legtöbbjük sosem volt ketrecen kívül. Sosem láttak, napot, füvet, fákat.

A szabadság felé

Nem bizonyított, hogy az állatkísérlet jó megoldás lenne, mert utána a gyógyszert emberen is kipróbálják. Tehát le kell állítani! Találni kell alternatív megoldást ezekre a kísérletekre. Toborozzanak önkéntes embereket, jó pénzért biztos fog akadni.
 

Bővebb információt olvashatsz itt:
Dr. Jane Goodall
Unter Menschen
Hogy tetszett? 5.0/1

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: Zöld szemmel | Dátum: 2015 » Január » 27Megtekintések száma: 810 | Hozzászólások: 0 | Címkék: emberek, csimpánzok, állatkísérlet

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés