Hosszú távon

Most már eldöntöttem, tervezek egy hosszabb futást is. A hosszabb nálam, ezért kezdőként úgy gondoltam, hogy kicsit felkészülök a témában lélekben is. Kicsit olvasgatok, informálódom és motivációt gyűjtök be.


fotó: google

Érdekelt a táplálék és folyadékbevitel futás előtt, közben és utána. A fejem már zsong, úgyhogy lejegyzem a számomra fontos dolgokat.

A profik sokat beszéltek az izoról, hogy jó és hasznos a hosszú távon futóknak, de nekem meg gőzöm sem volt, hogy mi is ez. Olyan szürreálisnak hangzott, mert még sosem hallottam róla. Eszembe jutott viszont az izotóp, az izzó, az izomagy. De mi köze ennek a futáshoz, kérdezem én?! :)
Utánanézve, kiokosodva, nagyon sok segítséget találtam, hogy sikerüljön ez a tervezett táv és, hogy ne fáradjak el idő előtt meg ne merüljön ki teljesen a szervezetem.

Szóval vannak:

Az izotóniás italok (izok): ozmozitása ugyanolyan, mint a test saját folyadékainak, azaz ugyanannyi szénhidrátot és elektrolitot tartalmaznak. Felszívódásuk gyorsabb, mint a vízé. Az italban lévő oldott részecskék, elektrolitok mennyisége okozta nyomás megegyezik a véráramban tapasztalható ozmotikus nyomással, a folyadék akadálytalanul, gyorsan felszívódik. Hidratál, pótolja az elvesztett elektrolitokat, ásványi sókat és gyorsan felszívódó szénhidráttal is ellát. (pl.Gatorade, Powerade, Isorade) Az izotóniás italok 4-8 gramm szénhidrátot tartalmaznak 100 ml-enként. Hosszabb távra kiváló választás. Nekem főleg a különösen nagyon-nagyon hosszú futásoknál tett szuper szolgálatot.

A hipotóniás italok: alacsony ozmozitása azt jelenti, hogy az oldott részecskék, az elektrolitok (a szervezet számára létfontosságú ásványi sók) és szénhidrátok aránya kisebb, mint a test saját folyadékaiban ill. a sejtek folyadéktereiben lévő részecskék aránya. Gyorsabban szívódnak fel, mint a tiszta víz. Szénhidráttartalmuk úgy van kialakítva, hogy az ital híg cukoroldatként ingerli a vízfelszívódást a vékonybelekből a  véráramba. (pl. a BioTech-es MultiHypotonic Drink) A hipotóniás italok kevesebb, mint 4 gramm szénhidrátot tartalmaznak 100 ml-enként. Hosszabb távokra kiváló választás.

Forrás: innen

Ezek az italok drágának tűnnek, az összetevői meg számomra ismeretlennek, tehát nem szívesen innám meg. Úgy gondoltam megpróbálom elkészíthetem saját magam.

fotó: google

Találtam ötleteket itt és ki is próbálom:

700 ml-hez ital elkészítéséhez: 100 ml préselt gyümölcslé, 600 ml víz, 1-1,5 g só
1 liter elkészítéséhez: 200 ml préselt gyümölcslé, 800 ml víz, 1-1,5 g só
 
Ugyanezt fél-fél(500ml) arányban is elkészíthetjük, attól függően, mennyire sűrű italt szeretnénk fogyasztani.
Fontos tudnivaló, ha kisebb a gyümölcsé koncentrációja és magasabb a vízé, akkor már hipotóniás italról beszélünk.

El lehet készíteni még egyszerűbben: 100 %-os multivitamint 1 liter vízzel higítunk és hozzáadunk egy késhegynyi sót.

Felfegyverkezve tapasztalatokkal, úgy érzem belevágok, lesz, ami lesz. :)Hogy tetszett? 0.0/0

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: SportolOK | Dátum: 2013 » Szeptember » 2Megtekintések száma: 696 | Hozzászólások: 0 | Címkék: izok, eldöntöttem, táv, 21, informálódom, KM, hosszú, italok

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés