Kicsi csíra
A globális felmelegedés lelassítása és a fenntartható fejlődés érdekében tudnunk kell, hogy milyen sok mindent tehetünk. Most már nem csak a magánember, hanem a multik, a nagy profitú cégek, a szervezetek és az Európai Unió is sokat foglalkozik ezzel a kérdéssel, kisebb-nagyobb sikerrel. Érdekek és ellenérdekek feszülnek ilyenkor egymáshoz.

A sok közül egyetlen, számomra érdekes témát vettem górcső alá és jártam kicsit körbe, ez pedig nem más, mint a növények magjai és fontosságuk a Kék Bolygón. Nem árulok el nagy titkot, hogy számos őshonos növényfaj tűnt el a klímaváltozás hatására. Szerencsére akadnak emberek, akik mindent megtesznek azért, hogy a világ minden pontjáról begyűjtsék a magokat, esetleg az eltűnés határán álló, utolsó példányokat is. Ők a "növényvadászok".  Ezek után a magbankokban botanikus szakemberek szelektálják, kategorizálják, hosszú távon megőrzik és újrahonosítják, ami nem egy egyszerű feladat. Mint például a Millenium Seed Bankban, ahol 24 000 növényfajta magját gyűjtötték be, ennek a 22 százalékát a kihalás fenyegeti, nálunk pedig a Pannon Magbankban van hasonló nagyszabású projekt. Ha végiggondoljuk, a magok alapvető jelentőségű az emberiség fennmaradása érdekében. Fontos a növényvilág sokszínűségének megőrzése, illetve, hogy milyen létfontosságú szolgáltatásokat nyújt számunkra az élővilág. A növények magjainak védelmével megőrizhetjük a földi élet minden formáját és a genetikai sokféleséget. Minden a maggal kezdődik és ezzel elmondtam mindent.

És, hogy vizualizáljam...ezeken a képeken nem egy földönkívüli életformát látsz :), hanem egy-egy növény magjait mikroszkóp alatt felnagyítva.
A képek innen:
http://www.webdesignmash.com/photography/amazing-photos-of-plant-seeds-under-the-microscope/
http://www.walltowatch.com/view/10383/Plants+Under+a+Microscrope

 Hogy tetszett? 5.0/1

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: Zöld szemmel | Dátum: 2013 » November » 22Megtekintések száma: 920 | Hozzászólások: 0 | Címkék: mag, kicsi, felmelegedés, globális, csíra, green, környezetvédelem

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés