Mi felelősségünk!

Az embereknek egyre nagyobb az igénye arra, hogy jól és kényelemben éljenek. Ezt a jelen szükségletet kéne úgy megtartani, hogy ne fossza meg a jövő generációját a saját szükségleteinek kielégítésének lehetőségétől. Ez a fenntartható fejlődés. A lehetőségeinket határolja be bolygónk eltartó képessége. Úgy kéne élnünk a jelenben, hogy a gyerekeink is tudjanak élni a Földön. Ha többet veszünk el a környezetünkből, azt a jövő generáció kárára tesszük. Az erőforrásokat a megújulás mértékében kell használni!

 
Környezet, társadalom, gazdasági növekedés

A három pillér, ahol egyensúlyt kell teremtenünk. Társadalmi szempontból az erőforrások használatából származó javakat és terheket igazságosan kell elosztani jelen és jövő generációi között, míg gazdasági szempontból a gazdasági növekedést abszolút mértékben el kell választani a környezeti terhek növekedésétől.
 

Kép: ismeretlen forrás

 
Az ember által létrehozott töke (utak, gyárak, házak, stb...),  a humán tőke (tudás), és a természeti tőke (természeti erőforrások, az élet fenntartásához szükséges természeti folyamatok). Felvetődik a kérdés: vajon ez a három tőketípus, hogy viszonyul egymáshoz és meglehet-e egyik a másik nélkül? Az ember által létrehozott töke fenntartásához, nagyon sok energiára van szükség, megújítása állandó forrásokat igényel, tehát maga fog válni akadályává a fejlődésnek. Ha elfogy a természeti tőke, kérdésessé válik, hogy lehet-e működtetni. Viszont a természeti tőke, ha hagyjuk, megújul magától. Ahogy fogyasztjuk a természeti tőkét és növeljük az ember által létrehozott javakat, úgy gyarapodik tudásunk, a humán tőke. Ma már tudjuk, a fosszilis energiaforrások elégetése éghajlatváltozással jár, így próbálunk lépést tartani az általunk létrehozott problémák keletkezésével. Ha nem a problémák, hanem azok kezelésének képessége nő, akkor meg vagyunk mentve. Jelenleg fordított a helyzet, gyorsabban nőnek a problémák.

Tudományos megközelítéssel egy kis olvasmány: Herman Daly: A közgazdaságtudomány lehetetlenségi tétele
 
Forrás: Gyulai Iván: A fenntartható fejlődés (tanulmány)Hogy tetszett? 0.0/0

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: Zöld szemmel | Dátum: 2014 » November » 7Megtekintések száma: 765 | Hozzászólások: 0 | Címkék: fenntartható fejlődés, mi felelősségünk

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés