Sportoljunk - futás, akár ingyen, muhaha....

Számos oldalon olvasom, hogy a futást bárki elkezdheti, bárhol és bármikor, mert alig kerül pénzbe. Ezáltal sokan is választják ezt a sportot, mert szinte ingyen van, akár egy futócipővel neki is lehet állni, kecsegtet nem egy cikk a sportoldalakon. Most ezt a tévhitet szeretném eloszlatni és nem egy álomvilágba ringatni egyeseket, mert, ha valaki azt gondolja, hogy a mai világban bármit is lehet ingyen csinálni az elég naiv, úgy hiszem. Én az voltam, de ez már múlté.

Mindössze 15 évet kell visszamenni a időben, amikor elég volt felvenni egy cipőt és egy sportosnak kinéző ruhát - ami alkalmas bármilyen sporthoz -, és irány ki a szabadba, lehetett futni. Ilyen egyszerű volt. Egy amatőr futónak ez épp megfelelt akkoriban. Manapság minden megváltozott. Mindent mérni kell számokban, teljesítményben, időben és leginkább pénzben. Ha ezek nincsenek meg kellő mennyiségben, akkor úgy érezheted, hogy nem tartozol sehová, kiestél a pikszisből, inkább hagyd is abba ezt a futást, minek kell ez neked?! Te csak sportolni akarsz, az nem létszükség - mondják sokan.

Szóval, egy fájó pont, a piszkos anyagiak, de csak tájékoztató jelleggel! Felsorolom mire fogsz költeni, ha futásra adod a fejed és téged is bedarál a gépszíj.

  • Futócipőre: ha futsz, teljesen igaz, hogy kell minimum két futócipő, ez alap, persze nem mindegy, hogy milyen minőségű. 5.000,-től 70.000,-forintig mindenki megtalálja a maga stílusához illő cipőt, de előre megmondom, hogy az olcsó az nem jó. Virítani és jól mutatni, csak a több tíz ezressel lehet. Mondjuk nem árt, ha a cipő a lábadat, ízületedet is védi. Azért szerezz be egy-egy párat a téliből és a nyáriból is. Vannak terepcipők, aszfaltra való cipők, rövid vagy hosszútávra tervezett cipők, szöges cipők, csak a pénztárcád szab határt.
  • Futóruházatra: no, hát ez is kell már. :) Nem is akármilyenek. Jól szellőző, nedvességelvezető, nem pamut persze, ilyen-olyan márka. Akad sportmelltartó (1.000,-10.000,-), sporttrikó (1.000.-10.000,-), rövid felső, hosszú felső (2.000,-12.000,-), rövid legging, hosszú legging (1.000,-25.000,- Nike Element), top (1.000,-12.000,-), short (1.000,-11.000,-), nadrág (2.000,-11.000,-), futószoknya (13.000,-), futóbugyi, futózokni (500,-5.000,-), futódzseki (30.000,- Nike). Van még a sapka, kesztyű stb.. A férfiaknak sem sokkal kevesebb a választék. Hovatovább, több váltás kell ezekből, meg persze téli és nyári viselet, akár versenyre legyen még szebb és még divatos, meg persze szexi is, csak futunk, nem gondolod... 
  • Kiegészítőkre: első fontos kellék a kulacs. Ezekkel nagyon mellé lehet fogni, párat venni fogsz mire megtalálod az ideálisat, így bele kerülhet több ezer forintodba is. Övtáska. Egy hasznos tárgy lehet, ha hosszabb távon futsz, egy zsepinek, kulcsnak, pár forintnak a helye lehet. Ez sem ingyen van! Telefon kartartó, csuklópánt, fejpánt, fejhallgató, ha szereted a zenét futás közben. GPS és pulzusmérő futóóra (12.000,-150.000,-) de megteszi egy okos telefon is, egy futóalkalmazással. 
  • Táplálékkiegészítőkre: szerintem, ha már legalább annyit futsz mint én (heti min. 30km), akkor már kezdő szinten, de erre is kell gondolnod. A különböző vitaminok, izotóniás italok, porok, gélek, energia italok, müzli szeletek számos választékában el lehet veszni.
  • Sportkrémekre: egy kis kényeztetés a fáradt, megviselt, fájó testrészeknek. Mindenkinek van egy jól bevált kréme és sokféle márka  (1000,-6.000,-). Én ezt használom legkevésbé, már nincs izomlázam. Görcs és zsibbadás meg leginkább valamilyen ásványi anyag hiányra utalhat.

Ezek voltak a kézzel fogható költségek. Most pedig elveszek a részletekben. Fogsz még költeni:

  • Versenyekre: ha egyedül futsz nap mint nap, akkor is eljön az idő, amikor szeretnéd magad kipróbálni, milyen lehet a tömegsport, milyen érzéseket vált ki, milyen egyéni csúcsot fogsz megdönteni. Mert fogsz! Ehhez be kell nevezned egy futóversenyre. A legolcsóbb pár száz forinttól kezdődik, de tízezren felül is lehet egy menő, jól szervezett, érmet, oklevelet, ajándékot adó verseny. Eldöntheted melyiket választod.
  • Üzemanyagra, útiköltségre: ez sem elhanyagolható. Ha nem egyedül futsz és még versenyen is részt veszel, ami nem mindig a lakóhelyeden van, feltételezem, akkor oda el is kell jutni. Ha már oda is futva érkezel, az a legjobb. :) Leginkább nem így van, tehát ezzel a költséggel is számolnod kell.
  • Bevásárlás a boltban: egy sportoló, de még az amatőr is megválogatja mit eszik és iszik. Ezek leginkább a jó minőségű, fehérjében, szénhidrátban, zöldségekben, gyümölcsökben, gabonafélékben gazdag vegyes étrendet jelenti. Csak úgy pörög a családi kassza, apad a pénztárca, amikor bevásárolunk, egy legalább 3x-i étkezést igénylő sportolónak. Én mondjuk 5x szeretek enni.
  • Orvosra: ez a kedvencem.:S Egy amatőr sportolónak is jó lenne eljutnia, még ha nem is beteg, legalább egy sportorvoshoz. Ez nem épp egyszerű, már ami a magyar egészségügyet illeti. Megúszhatunk minden egyes vizsgálatot (vérvétel, ekg, kardiológia, testösszetétel meghatározása, ortopédia, stb...) tb alapon, de elhiheted nekem, hogy olyan felületes semmitmondó kezelést, amit ezek a vizsgálatok nyújtanak, gyakorlatilag egyenlő a nullával. Semmi felvilágosítást nem adnak, komolytalan az egész, csak az idődet fecséreled. Így marad a teljesítmény diagnosztika egy edzéstervvel (pl: a sportlaborban), természetesen megint csak pénzért. 25.000.- forinttól 100.000.-ig.
  • Kiegészítő sportra: ha valaki hosszútávon fut, akkor nem árt, ha űz még keresztedzésként valamilyen kiegészítő sportot, jobb az izmoknak, meg változatos is. Ugye ezidáig a futás INGYEN volt, nos, akkor ezzel már nem így lesz. Nem lehet minden ingyen! :) Én pilates-re járok heti 2x, lehet venni bérletet, az valamivel olcsóbb, de egy alkalom 1000,-Ft és ez még olcsó!

 

kép: brooksrunning.com

Nem kevés, ha ezt mind összeadnám. Ennyibe kerül, ha "ingyen" van és ki tudja, hogy mit nem számoltam még :S
A futást az egészségemért csinálom elsősorban, aztán azért mert élvezem. Szeretem megvalósítani a kitűzött céljaimat, ami ebben a sportban végre sikerül is. Ez hajt nap, mint nap, legyőzni önmagam és futni. De kérdem én, szükségünk van ennyi körítésre, tárgyakra, külcsínre, ahhoz, hogy jól érezzük magunkat? Vannak a szükséges dolgok, azt megértem. De miért nem fektetünk több energiát inkább a sportba, a futásba? Úgy szivárog be az életembe az álságosság, hogy nem is kell beszélgetnem senkivel, nem kell, hogy barátaim legyenek, csak olvasgatni kell az interneten, meghallgatni a híreket és kimenni pár versenyre. De többet mondok, kimenni az emberek közé. Már lassan azt sem szeretek. :(

Ha ügyes vagy, akkor nem foglalkozol ezen körök sznob társaságával, próbálod magad jól érezni sportolás közben. Én próbálkozom.

Ha kihagytam volna valamit a felsorolásban, szólj, ne kímélj! :)Hogy tetszett? 5.0/1

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: SportolOK | Dátum: 2014 » Szeptember » 18Megtekintések száma: 1052 | Hozzászólások: 1 | Címkék: ingyen, futás, sport

Mit gondolsz erről?
avatar
Liked 0 DislikedSpam
1 Károly Kovács • 14:47:22, 2014.09.18
Minden szavával teljesen egyetértek. Nagyon jó írás!
avatar
Mentés