Tartozz Te is a Zöld Generációhoz!

Nagy örömömre szolgál, hogy a tinédzserek (14-16 éves középiskolás tanulók) bevonásával, a WWF és a Toyota Fund for Europe támogatásával és segítségével elindul a Zöld Generáció nevű tehetséggondozó program. Végre egy értelmes és hasznos tevékenység azon fiatalok számára, akik gondolnak a jövőjükre és komolyan érdeklődnek a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a természetvédelem egésze iránt, vagy esetleg már most elköteleződtek az innovatív problémamegoldások keresése mellett. A diákoknak egy komplex, problémamegoldó, projekt alapú tervezést alkalmazó, szakértők bevonásával és intézménylátogatásokkal színesített programot nyújtanak, amelyben a közösségformálás, az aktív állampolgárság és a csapatmunka is kiemelt szerepet fog kapni.

A komplex, projekt alapú tervezést alkalmazó, szakértők bevonásával és intézménylátogatásokkal színesített program során a közösségformálás, az aktív állampolgárság és a csapatmunka is kiemelt szerepet kap. A foglalkozások fórummá fognak válni, ahol a diákok hasonló motiváltságú és érdeklődésű társaikkal találkoznak. A jelentkezési űrlap kitöltésével a pályázók bemutatják saját érdeklődési körüket, ami alapján két modulba osztva kezdhetik meg a munkát. A modulok az intelligens város és a biodiverzitás átfogó témacsoportjai köré rendeződnek. Az első csoport a „smart city” (intelligens város) elgondolás fő pillérei mentén (környezet, gazdaság, mobilitás, városlakók, stb.) járja körül a témát és nemzetközi valamint hazai példák bemutatásán keresztül keres válaszokat az előttünk álló feladatokra. A biodiverzitás témakörével foglalkozó másik csoport tagjai pedig konkrét gyakorlati feladatokon, közös kritikai gondolkozáson és problémamegoldáson keresztül ismerik meg a természet működését, melynek összetettségében az ember mindössze egyetlen fajt képvisel a több millió közül. Az egyes workshopok, gyárlátogatások, illetve gyakorlati találkozók iskolaidőn kívüli időpontokban történnek Budapesten és agglomerációjában. A pályázók igényeinek megfelelően akadálymentesített környezetben zajló Zöld Generáció tehetséggondozó program minden pályázni kívánó 14-16 év közötti diák számára elérhető Magyarországon. A WWF Magyarország limitáltan rászoruló vidéki diákok utazási költségeihez is hozzájárulást biztosít.
 

A program felépítése:

A programban tavasszal két modult indítunk, valamint minden diák részt vesz majd tematizált workshopokon is.

 

Intelligens város modul

Mi a város? Hogyan működik? Miért él a Föld lakosságának fele már most is városokban? Mik a jövő kihívásai és milyen válaszaink vannak rájuk? Mit tanulhatunk a természettől, hogy élhetőbbé és fenntarthatóbbá tegyük városainkat?

A csoport a „smart city” (intelligens város) elgondolás fő pillérei mentén (környezet, gazdaság, mobilitás, városlakók, stb.) járja körül a témát és nemzetközi valamint hazai példák bemutatásán keresztül keres válaszokat az előttünk álló feladatokra.

 

Biodiverzitás

Bolygónkon több millió faj él és ebből az ember csak egy. Hogyan határozta meg a környezetünk a társadalom fejlődését? Mekkora a természet szerepe ma a gazdaságban? Mi is valójában az ökoszisztéma?

A modul fókuszában az ökoszisztéma és a biodiverzitás szerepének megértése áll. A természet működését, az általános természetvédelmi szempontokat és beavatkozási lehetőségeket és a csoport tagjai konkrét gyakorlati feladatokon, közös kritikai gondolkozáson és problémamegoldáson keresztül ismerik meg.

A diákokat érdeklődési köreiknek megfelelően osztjuk majd be a modulokba, a modulok megismerését az első, tájékoztató alkalom segíti.

A programban részt vevő minden diák átfogó ismereteket szerez majd a különféle környezetvédelmi témákban a workshopok alkalmával, a saját moduljuk témaköreiben mélyebb tudást, a saját csoportjukon belül pedig egy-egy kiválasztott részterület lehető legmélyebb megismerését tűztük ki célul. A diákoknak a találkozók között is aktívan foglalkozniuk kell a témáikkal.

A tudás elsajátítását terepi programok, gyárlátogatások és külső meghívott előadók színesítik majd. Ezen felül minden csoport kap egy nagyobb ívű projektfeladatot is, melyen az év során folyamatosan dolgozniuk kell, és annak eredményeit be kell mutatniuk a program végén.

 

Iskola közösségi szolgálat:

A program során lehetőséget nyújtunk arra, hogy a diákok elszámolhassák az iskolai közösségi szolgálat által meghatározott 50 óra kötelező önkéntes munka részeként, amennyiben az adott diák iskolája nyitott az együttműködésre.

 

A program tervezett ütemezése, főbb időpontok:

• Jelentkezési időszak: április 8. – május 1.
• A pályázatok elbírálása legkésőbb május 6-ig.
• Eredményhirdetés: legkésőbb május 7.
• Az első tájékoztató időpontja: május 11. 16:00-tól
• A két modul tervezett időpontjai (a változtatás jogát fenntartjuk):
• Az intelligens város modul tervezett találkozói 16-18 óra között: május 14, május 28, június 11, július 6-7-8, szeptember 17, október 1, október 15, november 5, november 19, december 1, december 8, január 7, január 21, február 4, február 18.
• A biodiverzitás modul tervezett találkozói 16-18 óra között: május 21, június 4, június 18, július 8-9-10, szeptember 24, október 8, október 22, november 12, november 26, december 3, január 14, január 28, február 11, február 25.
• Workshopok tervezett időpontjai 10-13 óra között: június 6, szeptember 26, november 14, január 16, március 5.

További információ és jelentkezés

 
Hogy tetszett? 0.0/0

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: Zöld szemmel | Dátum: 2015 » Április » 13Megtekintések száma: 737 | Hozzászólások: 0 | Címkék: WWF, Zöld Generáció

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés