Teljesítménydiagnosztika a Sportlaborban

Eljött a várva várt pillanat, mikor tudományosan is megtudhattam, milyen teljesítményt nyújtok az adott pillanatban. A Sportlaborban szakemberek és profi sportolók között kellett a maximumot kihozni magamból. Megtudhattam a gyenge pontom, hogy mire kell vigyázni, hogy min kell javítani, kaptam tanácsot és javaslatot.

Először is felmérték a szubjektív egészségi állapotomat, azaz a hangulatomat, az alvási szokásaimat, betegségeimet, milyen szintűek az edzéseim, milyenek az izmaim, a lábaim. Majd megmérték a súlyomat, magasságomat, testtömeg indexemet,  bőrredőimet kaliperrel, majd ebből a testzsírszázalékot. Volt bioelektromos impedancia analízis, amiből még több adatot tudtunk meg, hogy pontosabb legyen a diagnosztika. Majd jöhettek a nyugalmi értékek. A pulzus, a vérnyomás, a vér oxigéntartalma, laktát, glükoz, hemoglobin, hematokrit mérés. Ez pár perc alatt meg volt.  Ezek után a mellkas pánt végig rajtam maradt, hogy a szívfrekvenciámat folyamatosan lehessen mérni.

Irány a futópad. Jöhetett a terhelés. 6km/h-ról indultunk 3 percig, majd 1 perc pihenő, közben a fülből vérvétel, majd 2km/h-val emelték a sebességet. Ami a csövön kifér. 12km/h-ig bírtam. :(
 
 
A fehér pólóban Fülöp Tibi, aki nagyon elemzi az értékeimet, és azon töri a fejét - a laktát elszállása miatt -, hogy most a mentőt hívja, vagy az Ákost állítsa mellém. Az utóbbi mellett döntött szerencsére. :)
 
A jelenlegi probléma a magas nyugalmi pulzus, ami az egyre nagyobb sebesség mellett rohamosan nőtt, ezáltal a vérembe a laktát és az izomzatban felszaporodó tejsav is. Minden összejött, ami lehetséges, ami gátol a futásban. Ez azt jelenti, hogy savas tartományban futok, ami remélem "csak" a kimerültség és az edzetlenség jele.
 
Nem, nem. Tévedés. Ákos itt nem fülbevalót tesz a fülembe, hiába van szülinapom. :) Épp vért vesz.
 
Most pedig nézzük, milyen az állapotom.
 
A nyugalmi értékek rendben vannak, csak ne fussak. :D Összefoglaltam. Komolyra fordítva a szót. Mivel magasról indult a pulzusszámom, a regeneráló futásom 160-as pulzusig mehet fel, a középtávú futás 160-170-ig, a tempófutás 170-175 között lenne ideális és az erős, kemény edzések 175-180-as tartományban mozoghatnak.
 
A tanács pedig a következő:
 
  • Mivel a testtömegem ugyan rendben van a magasságommal, a testzsírszázalékot csökkentenem kell, az izmot pedig növelnem.
  • A folyadékpótlásra és a regenerációra fokozottan kell figyelnem.
  • Kardiológiai kontroll ajánlott.
  • Egy edző edzéstervvel a célzónáimat betartatná, pulzusmérő kontroll mellett.
  • A jógán jobban oda kell figyelnem a légzőgyakorlatokra, de az úszás is ideális volna.
  • A core-izmok (has, mélyhát) rendszeres erősítése javasolt a terhelhetőség és a futómozgás hatékonyságának növelése céljából.
 
Konklúzió

Kicsit be voltam rezelve, hogy direktbe kell produkálnom majd, ami meg is látszott a pulzusomon, ami alapból sem túl alacsony. :) Normál/vékony alkatú vagyok, de a testzsírom nagy, tehát el vagyok hízva. Túl sokat edzek, de mégis edzetlen vagyok, ezért a tejsav is nő. A legjobb értékeim az anyagcserém, ami 23 évesnek felel meg, a véroxigén szintem 99% és a pulzus restitúcióm is kiváló, azaz a megemelkedett pulzusszámom nagyon gyorsan tér vissza a kiindulási állapothoz.


Amatőr futóként, saját tapasztalataimra, érzéseimre támaszkodva edzek. Fontos volt megtudnom, a fejlődés megakadása, a nagyfokú fáradság miből fakad és, hogy  mit csinálok a szervezetemmel nap, mint nap. Ahhoz, hogy az alapozást helyesen tudjam csinálni, szükségem volt a Sportlab segítségére. Most már tudom, hogy mit futhatok edzés során, bár egy edző precízebb volna. Társam jelenleg a pulzusmérő lesz. :) Egyelőre ez a teljesítménydiagnosztika ami utat mutat, hogy az áprilisban megrendezett Vivicittá-n teljesíteni tudjam a félmaratont.

Még egyszer köszönöm a Sportlab csapatának munkáját! :)
Hogy tetszett? 5.0/1

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: SportolOK | Dátum: 2015 » Március » 19Megtekintések száma: 967 | Hozzászólások: 0 | Címkék: teljesítménydiagnosztika, Sportlab

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés