Válassz mozgásformát!

Az úgy volt, hogy pár hete elmentünk a váci egészség napra. Kipróbáltam pár bemutató órát, köztük a capoeira aerobik-ot, a kangoo-t és persze nem maradhatott el a jóga sem. Itt jöttem rá, hogy milyen nehezen lépek ki a futás, pilates, dinamikus jóga szentháromság alól, pedig, ha mozgásformákról beszélünk, akkor választékban a lehetőségek tárháza nyílhatna ki előttem. Így lett most az új kedvenc a kangoo, ha már így megismerkedtünk.

Ha már kangoo, meg miegymás, legyen itt pár mozgásforma, sportág, hátha kedvet kapsz te is. Ha még nem ismerkedtél meg az edzőtermek új és divatos fitnesz óráival és még nem próbáltad ki azokat, itt az ideje! A lényeg, hogy a mozgást kikapcsolásnak, szórakozásnak vedd, és ne úgy tekintsd rá, mint egy elvégzendő feladatra vagy kötelező munkára.

Legyen az első, stílszerűen

Kangoo Jumps

A Kangoo egy speciális, ugrálásra kifejlesztett cipőben végzett különleges aerobik. Végre úgy ugrálhatsz, hogy kíméled az ízületeidet és a gerincre ható becsapódás erejét. Ellipszis rugói és feszítő szalagjai révén az ütés elleni védelemre van kifejlesztve. Fejleszti az állóképességet, a ritmusérzékedet, a koordinációt. Formálja a testet, erősíti az immunrendszert, a szívet és a tüdőt! Kangoo egy intenzív mozgásforma, amitől pille könnyű leszel, amúgy meg energikus és nagyon hangulatos. Újra gyerek lehetsz, csak merj ugrálni! :)

TRX

A funkcionális tréning legnépszerűbb eszköze. Az ízületeket és izmokat minden lehetséges dimenzióban megmozgatjuk, ezáltal a teljesítmény javul, és a hétköznapokban funkcionálisabban működhet. Esztétikailag átformálja a testet, harmonikusan kidolgozható az izomzat, jobb izom-egyensúlyt eredményez, fejleszti az állóképességet és a stabilitást. Bármilyen sportágra felkészíti a testet és segítségével csökkenthetők a sportsérülések száma. TRX egy hevederrendszerből áll, amit bárhova magaddal tudsz vinni. Edzésnél végtelen számú gyakorlat végezhető, saját testünket használjuk ellenállásként, az intenzitást is mi magunk határozzuk meg, így lehetséges, hogy ugyanazt az eszközt használja egy elit katona és egy modell is. Egy TRX-es edzés sokkal intenzívebb, mint egy kardio edzés, sokkal több kalóriát égetünk el rövidebb idő alatt és az anyagcserét is annyira felpörgeti, hogy az edzés utáni regenerációra (a szervezetünk visszaállása az egyensúlyi állapotba), legalább annyi kalóriát égetünk el, mint edzés közben. Egy zsírégető kardio edzés utóégető hatása ehhez képest minimális. (sportpiac) Ez a következő, amit kipróbálnék. :)

WALKenergie

Tavaly robban be hozzánk és a legújabb őrület lett a csoportos fitneszedzések közül! :) A WALKenergie program fő eleme a speciális futópad, aminek dőlésszöge állandó 27 fokra van beállítva, nem elektromos, hanem mechanikus, így lehetővé teszi, hogy valódi gyaloglást, futást szimuláljunk, és zenére gyakorlatokat végezzünk rajta. Ezáltal hatékony zsírégető, alakformáló, növeli az állóképességet, erősíti a szívet, az érrendszert és a légzőrendszert.

Spinning

Edzőteremben végzett, magas intenzitású, zenés kerékpáros aerobik óra. Mivel kiváló kardio edzés, előnyei minden, amit már a fenti mozgásformáknál említettem. És hogy mi lehet jó tekerni egy „szobabiciklin”? Csak a hangulatra, a társaságra, a zenére tudok hivatkozni. :) Teremkerékpárra fel, kezdődhet a száguldás!

FitFight

A FitFight egy küzdősportos fitnesz irányzat, mely a thai-box, kick-box, jiu jitsu és taekwandoo ütéseit, rúgásait, védéseit és azok kombinációit ötvözi kőkemény zenével. Nem tévesztendő össze más aerobikos küzdősport fajtákkal, mert nem tartalmaz aerobikos mozgáselemeket, csak és kizárólag a küzdősport elemeit használja, annyi különbséggel, hogy amíg a küzdősportban a sportoló a saját ütemében “harcol”, addig a FitFight a zene ütemét használja fel. Csupán a zene használatában hasonlít az aerobikos küzdősportos edzésmódszerekhez. (fitnessfactory)

Piloxing

Újfent non-stop kardió edzés. Pilate + Boxing

Tehát a pilates ötvözve a bokszszal, a ritmusos, táncos mozdulatokkal. Előnye az ellentétében rejlik. Míg a pilatesnek köszönhetően a rugalmasság, kecsesség, alapformálás a célja, addig a boksznak a kirobbanó mozgékonyság. Piloxing javítja az állóképességet, a speciális, kis súllyal ellátott piloxingkesztyű segít a karizmok erősítésében, a táncos elemek és a felszabadult hangulat pedig elősegítik a stresszoldást. Alakformáló és karcsúsító.

Capoeira

Ezt a harcművészeti játékot brazil rabszolgák alakítottak ki, még a 16. században. Akrobatikus elemekkel tűzdelt, történelmi hagyományokon alapuló zenével kísért küzdősport. A capoeira sok mindenből áll össze, azért nehéz a népszerűsítése, mert nagyon szerteágazó és összetett: „Nincs két ugyanolyan edzés, van, amikor kontaktos edzés van, van, amikor akrobatikázunk, van, amikor csak végig éneklünk, van, amikor a harci táncmozdulatokat tanuljuk, az egész sportnak külön kultúrája van. Abban nagyon sok küzdősportra hasonlít, hogy nagy hangsúlyt fektet a filozófiára. Kontrolláld a mozdulataidat, tanuld meg uralni a testedet."(SportGéza)

Paintball

A résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal (angolul paintball) próbálják eltalálni. Ezek a festékgolyók gömb alakú, elsősorban polietilén-glikolt és más nem mérgező, vízben oldható anyagokat, festékanyagokat tartalmazó zselatinkapszulák. Ehhez gáz- és sűrítettlevegő-kompressziós mechanizmusokon alapuló fegyvereket használnak. A fegyvereket nem puskának hívják, kerülendő a játék durvaságát sugalló név, hanem a nevük marker, ami angolul annyit jelet: megjelölő. (Wikipédia) Egy szórakoztató szabadidősport. :)

 

Ha a fentiek nem nyerték el tetszésedet, legyen pár hagyományos, régi sportág is, ami attól még, hogy nem új, semmit sem veszít hatékonyságából és élvezetéből.

Tenisz

Az egész testet átmozgató edzésforma. Javítja az erőnlétet, kiváló hatással van a szív-és érrendszerre, fejleszti a reflexet, erősíti a csontot. Igazi zsírégető, jól lehet fogyni tőle. Csak úgy ég a kalória, egy-egy játék során. :)

Úszás

Az úszás is megmozgatja az összes izmot. Ha belegondolunk, a mell, hát, kar, has, combok izmaira szükség van, meg is mozgatjuk közben. Az egyetlen sportág, ami légzésszabályozásra kényszerít, nőhet a tüdő kapacitása. Viszont a legjobb, legkellemesebb időtöltés. Pihentető, stresszoldó, szórakoztató, játékos mozgásforma is lehet. Az ízületek terhelése elenyésző, a felhajtó erő miatt a súlycsökkenés tehermentesít, ezért túlsúlyosoknak is kifejezetten ajánlható. A vízi sportot, játékot, vagy csak egy kis lebegést szerintem senki nem fog visszautasítani, még a leglustábbak sem, mert  a legjobb mozgásforma. :)

 

Kerékpározás

„Két keréken gurulni - a mozgás és a szabadság öröme.”

Az izommunkában elsősorban a láb izmai vesznek részt, de természetesen a felsőtest, csípő rögzítése, a karok, nyak, váll megfeszítése, a kormány irányítása is dolgoztatja az izmokat. Legyen szó szobakerékpározásról, mountain bike, túra- vagy városi közlekedésről, az élettani hatások ugyanazok. Javítja a szív-érrendszer állóképességét, gazdaságossá teszi a szív munkáját, fokozza a szervek vérellátását, ezáltal oxigenizációját, javítja a légzőrendszer munkáját és az anyagcsere paramétereket. A legjobb szabadidősport, fel a bringára és indulhat a tekerés! :)


 

Görkorcsolya

Jó zsírégető edzésforma. Már ha ez számít olyankor, amikor csak szórakozásból űzzük, és kimegyünk görkorizni kicsikét. :) Emlékszem gyerekkoromban párszor hanyatt vágtam magam, úgyhogy a balesetveszély elkerülése végett nem árt a térd, csukló, könyökvédő és sisak viselése. Nem értem, fenékvédő miért nincs?!

Tánc

A legharmonikusabb mozgásfajta, amivel feltöltődhetünk és boldosághormonok szabadulnak fel bennünk. Az agyunk kitisztul, nem érzünk fáradságot. Különböző táncfajták közül választhatunk: társas táncok partnerrel, zumba, salsa stb…

Lovaglás

A lovaglás többet annál, minthogy csak üldögélünk a lovon és a ló teszi a dolgát helyettünk. :) Az egyszerű élvezeten túl más kedvező fizikai, mentális és érzelmi hatásai is vannak. A lovaglás fejleszti az egyensúlyérzéket és a koordinációt. A lovak irányítása testi mozgást igényel, így a lovas tudatosan használja a testét. A lovaglás sok izmot igénybe vesz, leginkább a láb-, a has-, a váll- és a hátizmokat. A lovaglás nemcsak az erőnléttől függ, az erős, rugalmas izmok segítenek az egyensúlyozásban és a koordinációban. A legtöbb új lovagló szembesül azzal, hogy a belső comb izmai megfájdulnak, de az izmok hamar kinyúlnak és megerősödnek. (vitalteam)


Akármelyik mozgásfajtát is választod, biztos, hogy mindegyik átmozgat, és örömöt okoz akkor is, ha csak játéknak veszed.

Ez itt csak pár sportág, divatos edzésforma, amit felsoroltam, nagyon sok lemaradt. Ha nem találtam meg a kedvedre valót, itt nézz körül.

Végezetül egy idevágó idézet, nem tudom kitől, de jó. :)

"Ha nem törődsz magaddal, majd megteszi a sírásó!"
Hogy tetszett? 5.0/1

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: SportolOK | Dátum: 2014 » December » 11Megtekintések száma: 1233 | Hozzászólások: 0 | Címkék: mozgásformák, Kangoo

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés