Vályogház, miért is ne?

Kicsit körüljártam ezt a vályog témát, ugyanis biztos vagyok benne, hogy nem magától a vályogból készült téglától viszolyognak az emberek, hanem a régen épült vályogházaktól. Mivel nagyanyáink idejéből maradtak ránk ezek az épületek, így keserű sorsa lett manapság, ami leginkább a mesteremberek és a tájékozatlanság hiányában keresendő.

A vályogház árnyoldalai

Sokaknak a vályogház a szegénység jele, a falusi életmód jelképe. Az tény, hogy bármilyen építőanyagból is készül egy ház, távol kell tartani a nedvességtől, ez alól sajnos a vályog sem kivétel. Régen kalákában családok húzták fel a házakat, de azzal senki nem foglalkozott, hogy milyen alapanyagból készítették a vályogot, ezért ezek a házikók idő előtt tönkrementek. Ebből az aspektusból természetesen, mai szemmel és jó szívvel én sem ajánlanám az 50 éve épült vályogházakat, ha nem vagy hozzáértő. Lehet, hogy elkerülik a figyelmedet az árulkodó repedések, amik majd sok bosszúságot okoznak és csak laposabb lesz a pénztárcád az állandó felújítástól.

Viszont, ha életmódot váltanál, vidéken akadnak még megfelelő felújítandó vályogházak, amibe utána biztos, hogy beleszeretsz. :)
 

Néhány érv a vályogház mellett

  • Természetes, fenntartható, energiatakarékos, ezekből következik, hogy olcsó.

 

  • Ha el szeretnéd hagyni a város betondzsungelét és egy természetközelibb életet élnél a családoddal, vegyél vidéken egy vályogházat és újítsd föl. Talán moderné sem kell tenni, hangulata sugallja, hogy ez egy vidéki házikó. Az, hogy nem mai stílusú, nem jelenti azt, hogy nem elégíthet ki minden igényt.

 

  • A modern építőanyag tele van műanyaggal, szigeteléssel, betonnal. A vályog pont az ellenkezője. Természetes anyagokból áll, földből, szalmából. Így lesz egy élő, lélegző házunk.

 

  • A vályogfalnak kiváló a hőszigetelése. Nyáron hűvös, télen megtartja a meleget, ami a vályogon kívül a vastagságából adódik. Ezen kívül még a kis ablakok, amik miatt nincs hőingás. Ebből következik, hogy sötétek lehetnek a vályogházak, de egy úgynevezett fényalagúttal máris világosabbá lehet tenni. Akár még hófehérre festett fallal vagy trükkös világítással.

 

Most pedig mutatok pár mai vályogházat a világ minden tájáról.

 

Képek forrása, ha rákattintasz.
Hogy tetszett? 5.0/1

Pin ItTalán ez még érdekelhet:
Kategória: Zöld szemmel | Dátum: 2016 » Szeptember » 1Megtekintések száma: 642 | Hozzászólások: 0 | Címkék: ingatlanok, vályog, fenntartható életmód, vidéki élet, vidéki házak, vályogház

Mit gondolsz erről?
avatar
Mentés